Imagistică dentară

Imagistica dentară este o ramură importantă a stomatologiei care utilizează diferite tehnologii pentru a produce imagini ale dinților, oaselor maxilare și a țesuturilor înconjurătoare. Imagistica dentară poate ajuta medicul dentist să identifice problemele dentare și osoase și să stabilească un plan de tratament adecvat.

Una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică dentară este tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT). Aceasta utilizează raze X pentru a crea imagini tridimensionale detaliate ale dinților, oaselor maxilare și a țesuturilor înconjurătoare. Imaginile obținute cu ajutorul CBCT sunt utile în diagnosticul afecțiunilor dentare și osoase, precum și în planificarea intervențiilor chirurgicale sau a implanturilor dentare.

CBCT-ul este utilizat frecvent în ortodonție pentru a evalua poziția dinților și a oaselor maxilare și pentru a planifica tratamentul ortodontic. De asemenea, este utilizat în parodontologie pentru a evalua pierderea osoasă și a leziunilor osoase, în endodonție pentru a evalua canalul radicular și în implantologie pentru a evalua calitatea și densitatea osului maxilar.

Este important să menționăm că utilizarea CBCT-ului trebuie să fie justificată medical, deoarece expunerea la radiații poate fi periculoasă și trebuie redusă la minimum. În plus, trebuie să fie efectuate evaluări riguroase ale pacientului și să se ia în considerare istoricul medical și dental, înainte de a utiliza CBCT-ul.

În concluzie, imagistica dentară este o ramură importantă a stomatologiei care ajută medicul dentist să identifice problemele dentare și osoase și să stabilească un plan de tratament adecvat. Tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT) este o tehnologie avansată de imagistică dentară, utilizată în diagnosticul afecțiunilor dentare și osoase și în planificarea intervențiilor chirurgicale sau a implanturilor dentare. Este important să se ia în considerare beneficiile și riscurile utilizării CBCT-ului, pentru a garanta siguranța pacientului.

Ai nevoie de ajutor?