Radiografie panoramică

Radiografia panoramică este o procedură imagistică utilizată pentru a obține o imagine completă a tuturor dinților și maxilarelor, oferind medicului stomatolog o perspectivă detaliată a stării de sănătate dentară a pacientului. Această procedură este utilă în diagnosticarea problemelor dentare, precum cariile, afecțiunile gingivale, fracturile dentare sau pierderea osoasă.

Radiografia panoramică este o procedură simplă și nedureroasă care utilizează o sursă de radiații X și un detector de imagine pentru a crea o imagine panoramică a dinților și maxilarelor. În timpul procedurii, pacientul stă în fața aparatului de radiografie și își ține capul într-un suport special. Aparatul rotește în jurul capului, capturând o imagine panoramică a dinților și maxilarelor.

Această imagistică dentară oferă medicului stomatolog o imagine detaliată a structurilor dentare și osoase, inclusiv a dinților, rădăcinilor acestora, maxilarelor și sinusurilor. Această informație ajută medicul stomatolog să identifice problemele dentare și să elaboreze un plan de tratament adecvat nevoilor pacientului.

Radiografia panoramică poate fi utilizată în diferite scopuri, precum evaluarea stării de sănătate dentară a pacientului înainte de începerea tratamentului dentar, diagnosticarea cariilor dentare, a bolii parodontale, identificarea pierderii osoase sau fracturilor dentare. De asemenea, această procedură poate fi utilă în cazul protezării dentare sau a tratamentului ortodontic.

Este important de menționat că radiografiile dentare sunt realizate cu atenție, pentru a limita expunerea pacientului la radiații și pentru a asigura siguranța acestuia. Pacienții trebuie să discute cu medicul stomatolog despre eventualele preocupări legate de expunerea la radiații înainte de a efectua o radiografie panoramică.

În concluzie, radiografia panoramică este o procedură imagistică esențială în diagnosticarea și tratamentul problemelor dentare, oferind medicului stomatolog o imagine completă a stării de sănătate dentară a pacientului. Aceasta este o procedură simplă și nedureroasă, care poate ajuta pacienții să beneficieze de o soluție personalizată de tratament care să răspundă nevoilor lor și să îmbunătățească calitatea vieții lor.

Distribuie acest articol:

Ai nevoie de ajutor?