Protetică

Protetica este specializarea cu ajutorul careia inlocuim dinti lipsa prin lucrari dentare fixe: punti extinse sau coroane individuale.

Pentru pacientii edentati, la care implantologia nu este o solutie, realizam proteze mobile partiale si totale din acrilat. Iar pentru cazurile mai complexe, proteza scheletata ofera o stabilitate mai buna si o estetica superioara protezelor dentare obisnuite.

Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu restaurarea sau înlocuirea dinților pierduți sau deteriorați. Scopul principal al proteticii dentare este de a restabili funcția masticatorie și estetica dentară, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților.

Există mai multe tipuri de proteze dentare disponibile, în funcție de necesitățile și preferințele pacienților. Acestea includ:

  1. Proteze dentare fixe: Acestea sunt proteze care sunt permanent atașate la dinți și nu pot fi îndepărtate de pacient. Cele mai comune tipuri de proteze fixe sunt coroanele dentare și punțile dentare.
  • Coroanele dentare sunt proteze care acoperă întreaga suprafață a unui dinte deteriorat sau slăbit, ajutând la restabilirea funcției masticatorii și îmbunătățind aspectul dintelui.
  • Punțile dentare sunt proteze care sunt ancorate pe dinții vecini ai dintelui pierdut, ajutând la restabilirea funcției masticatorii și estetice.
  1. Proteze dentare mobile: Acestea sunt proteze care pot fi îndepărtate de pacient pentru curățare sau în timpul somnului. Cele mai comune tipuri de proteze mobile sunt protezele dentare totale și protezele dentare parțiale.
  • Protezele dentare totale sunt proteze care înlocuiesc toți dinții pierduți, oferind pacientului o nouă dantură completă.
  • Protezele dentare parțiale sunt proteze care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți pierduți, ancorându-se pe dinții rămași în gură.
  1. Implanturi dentare: Acestea sunt proteze permanente care sunt ancorate direct în osul maxilarului sau al mandibulei, oferind o bază solidă pentru o proteză dentară fixă sau mobilă.

Procesul de fabricare a protezelor dentare implică mai multe etape, inclusiv evaluarea stării de sănătate a pacientului, luarea impresiilor dentare și crearea unui model al danturii pacientului. Protezele dentare sunt apoi fabricate într-un laborator dentar și ajustate în funcție de necesitățile și preferințele pacientului.

În general, protezele dentare necesită o îngrijire specială pentru a menține sănătatea orală. Aceasta include o igienă orală riguroasă, precum și controale regulate la dentist pentru a evalua starea protezelor dentare și a identifica orice probleme în stadii incipiente.

Ai nevoie de ajutor?