Dintii sensibili: cauze si recomandari

Data publicării

01/04/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Dintii sensibili: cauze si recomandari

Probabil, pentru multi dintre noi, o cupa de inghetata, un smoothie, o cafea fierbinte sau o limonada proaspata cu gheata sunt o modalitate savoroasa de a ne rasplati dupa o zi istovitoare…pana cand dintii sensibili ne rapesc aceasta placere vinovata.

Hipersensibilitatea dentara sau sensibilitatea dentara este o afectiune dentara obisnuita si oricine o poate avea prin obiceiuri nesanatoase sau ca efect secundar al unei alte afectiuni sau tratament.

Ce cauzeaza senbilitate dintilor la rece sau cald?

Dentina este stratul sensibil al dintelui nostru, langa smaltul dintilor. Aceasta acopera pulpa dentara unde se afla nervii si vasele de sange. Odata ce este este expusa, din cauza smaltului slabit al dintelui, veti incepe sa experimentati o sensibilitate. Cele mai commune cauze ale sensibilitatii dintilor din cauza smaltului denteriorat, sunt urmatoarele:

Carii dentare netratate

Una dintre siptomele cariilor dentare este sensibilitatea dentara. Debutul precoce al cariilor incepe cu o mica gaura sau zgarietura pe smaltul dintilor, care nu poate fi vizibila cu ochiul liber. Odata ce bacteriile trec prin smalt, dentina va fi expusa la temperaturile extreme ale produselor consumate, uneori chiar si la aerul rece. De aici rezulta sensibilitatea dentara.

Periaj agresiv

În timp ce periajul si folosirea atei dentare sunt obiceiuri foarte bune pentru a pastra sanatatea orala, tehnica de periere insa poate dauna. Periajul agresiv cu ajutorul unei periute cu peri tari poate zgaria suprafata smaltului dintilor. Astfel, bacteriile pot intra pentru a descompune smaltul si pentru a provoca sensibilitate dentara si carii.

Utilizarea scobitorii

Chiar daca scobitoarea este utilizata la scara larga de consumatori pentru inlaturarea resturilor alimentare, medicul dentist nu o recomanda, ci recomanda ata dentara. O scobitoare poate fi prea dura si poate provoca zgarieturi pe suprafata dintilor. Chiar daca smaltul dintilor poate parea robust, acesta nu se poate repara, spre deosebire de alte parti ale corpului.

Bruxismul

Acesta este o alta modalitate prin care corpul nostru reactioneaza la stres. In timp ce majoritatea dintre noi o facem ocazional, persoanele care lucreaza intr-un mediu extrem de stresant sau care sufera de anxietate sunt predispusi la macinarea dintilor. Falcile stranse adauga mai multa presiune muscaturii si uzeaza treptat dintii superiori si inferiori. Cand smaltul se rupe de forta constanta a macinarii dintilor, dentina devine expusa si provoaca sensibilitate dintilor.

Dinte crapat sau ciobit

Din cauza ranirii sau utilizarii dintilor ca instrument pentru desfacerea unor dopuri, ruperea, taierea unor materiale sau zdrobirea unor obiecte dure, poate duce la un dinte crapat sau ciobit. Chiar si cu o mica fisura pe smalt, poate aparea sensibilitatea dintilor. De asemenea, deveniti expus riscului de infectie a dintilor, deoarece bacteriile pot accesa straturile interioare ale dintelui prin crapaturile acestora.

Radacina expusa

Radacina dintelui este partea dintelui sub linia gingiei. Contine nervii si vasele de sange si este protejata de un strat de cement. Cand guma sau cementul se deterioreaza, radacinile dintilor sunt expuse la tot ceea ce mancam. Rezulta, astfel, o sensibilitate a dintilor. Recesiunea gingiilor, bruxismul, macinatul dintilor si fumatul sunt unele dintre cauzele principale ale radacinilor expuse ale dintilor.

Sensibilitate post-tratament

Datorita peroxidului de hidrogen concentrat, tratamentele de albire a dintilor pot provoca sensibilitate temporara dintilor. Solutiile de albire utilizate atat in tratamentele de albire profesinale cat si in cele fara prescriptie medicala pot slabi si elimina mineralele din smaltul dintilor, ceea ce duce la sensibilitate. Totusi, consumand apa de gura concentrate cu fluor si alimente si bauturi bogate in fluor, mineralele din dinti se completeaza rapid.

Cum va pot ajuta specialistii Clinicilor Ardeleanu

Nimeni nu merita sa suporte durerea sensibilitatii dentare. Clinicile Ardeleanu ofera servicii stomatologice preventive ce salveaza pacientii de pericolele sensibilitatii dintilor. Pentru acest lucru, oferim diverse sfaturi de ingrijire si tratamente specifice la domiciliu sau tratamente cu fluor la unul din cabinetele noastre medicale.

Readu-ti zambetul pe buze atunci cand iti doresti sa savurezi in tihna o inghetata sau o cafea fierbinte! Programeaza acum o intalnire cu medicul dentist.

Dr. Gavrizi Maria Oksana

Data Publicării: April 1, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

2 days ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
2 days ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
3 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
3 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?