Despre vaccinul Covid 19 si sanatatea orala

Data publicării

03/05/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Stomatologia și vaccinul Covid 19

Despre vaccinul Covid 19 si sanatatea orala se pot spune multe. Noi încercăm să vă oferim aici doar informațiile esențiale.

Stiti ce au in comun ata dentara, fluorul si vaccinul Covid 19? Prevenirea bolii. Medicul dentist are grija de sanatatea orala pentru ca este esentiala pentru starea generala de sanatate.

De-a lungul pandemiei de Covid 19, medicii dentisti au lucrat pentru a pune sanatatea si siguranta pacientilor in primul rand, luand masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea noului coronavirus in cabinetele stomatologice.

Pe langa masurile de prevenire, acum adaugam pe lista si vaccinul impotriva Covid 19, alaturi de metode de stopare a raspandirii pe care toti le-am folosit: purtarea mastii de protectie, spalarea mainilor si evitarea aglomeratiei.

Pe masura ce vaccinurile devin disponibile si pentru publicul larg, nu doar pentru cadrele medicale si pentru oamenii din prima linie, vă spunem aici ce trebuie sa stiti despre aceste vaccinuri.

Vaccinurile sunt sigure si eficiente

In calitate de doctori ai sanatatii bucale, informatiile stiintifice credibile sunt importante atunci cand noi recomandam tratamente pentru pacientii nostri. In timp ce alte vaccinuri au fost dezvoltate intr-un interval de timp mai scurt decat altele, este important sa stim ca stiinta din spatele lor nu a fost grabita.

Aceste vaccinuri au fost testate de mii de oameni pentru a se asigura ca functioneaza si sunt sigure pentru pacienti. Ele au fost autorizate doar dupa ce s-a stabilit ca sunt sigure si eficiente pentru public.

Vaccinul nu te va imbolnavi, insa poate avea efecte secundare

Vaccinul nu te poate imbolnavi cu Covid 19. Cu toate acestea, s-ar putea ca unele sa vina cu efecte secundare care sa va faca sa va simtiti inconfortabil pentru o perioada scurta de timp. De ce? Pentru ca organismal invata cum sa recunoasca si sa lupte impotriva unei infectii Covid 19, motiv pentru care s-ar putea sa simtiti unele din simptomele pe care le-ati avea daca corpul ar lupta impotriva virusului real, precum febra.

Desi este neplacut, acesta este un semn ca vaccinul functioneaza si are efect in corp.

Si cei care au fost infectati cu Covid 19 ar trebui sa se vaccineze

Pacientii care s-au recuperat de la Covid 19 au o imunitate naturala care ii poate proteja sa nu se imbolnaveasca din nou, dar unii totusi se reinfecteaza. Nu este cert cat dureaza imunitatea naturala si poate varia de la o persoana la alta.

Prin urmare, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca inclusiv persoanele care au fost infectate cu Covid 19 sa se vaccineze.

Obtineti toate dozele recomandate

Daca primiti vaccinul Pfizer sau Moderna, aveti nevoie de doua doze pentru a obtine acelasi nivel de eficacitate observat in studiile clinice. Pentru vaccinul Pfizer, a doua doza este recomandata la trei saptamanani dupa prima. Pentru vaccinul Moderna, a doua doza este recomandata la patru saptamani dupa prima. Daca primiti vaccinul Jhonson&Jhonson, aveti nevoie de doar o singura doza. In Romania ultimul vaccin nu a ajuns inca.

Oferta de vaccinuri este in crestere pe piata

In timp ce primele doze de vaccin au fost rezervate initial pentru personalul din domeniul sanatatii si alte institutii publice, in timp s-au pus pe lista si alte grupuri de oameni pentru a se putea vaccina, din diferite domenii de activiate, inclusiv Horeca. Scopul este de a pune vaccinurile la dispozitia tuturor.

Inca va trebui sa purtam masca de protectie

Vaccinurile sunt doar un strat de protectie pe care il putem folosi in aceasta perioada pandemica, asa ca nu este inca timpul sa scapam de masca. De ce? Pentru ca un vaccin ne poate proteja de imbolnavirea cu noul coronavirus, dar nu impiedica si raspandirea acestuia la alte persoane. Asadar, in continuare este recomandat spalatul frecvent pe maini, purtarea mastii si evitarea aglomeratiei.

De asemenea, medicul dentist va solicita in continuare masca de protectie la programare.

Puteti sa va vaccinati chiar daca intentionati sa ramaneti insarcinata

Indiferent daca intentionati sa ramaneti insarcinata in curand sau in viitor, ar trebui sa va vaccinati impotriva Covid 19. Sutdiile arata ca nu exista dovezi ca anticorpii creati vor cauza probleme de fertilitate sau vreun efect secundar in acest sens.

Daca aveti mai multe intrebari, puteti discuta cu medicul dentist sau puteti face o programare la oricare din clinicile Ardeleanu.

Data Publicării: May 3, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

2 weeks ago
În călătoria ta către un zâmbet perfect, alegerea între coroanele dentare din zirconiu și cele di...
2 weeks ago
Gingivita este o afecțiune comună a gingiilor, caracterizată prin inflamarea acestora. Deși poate...
2 weeks ago
Pe oricine ai întreba, răspunsul va fi același. Durerea de gingie este o experiență foarte neplăc...
3 weeks ago
Simțul gustativ ne permite să experimentăm plăcerea diversității culinare, însă, uneori, o senzaț...
Ai nevoie de ajutor?