Ce sa mancam si ce sa evitam dupa o extractie dentara

Data publicării

13/08/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Extractia unui dinte se refera exact la procesul de extractie. Aceasta procedura reprezinta un lung sir de masuri de protecie pe care trebuie sa le aveti in vedere in saptamanile urmatoare dupa operatie.

La modul general, dupa o extractie dentara, trebuie sa aveti grija de periaj si curatarea corespunzatoare a locului din care s-a extras dintele, evitarea actiunilor extenuante imediat dupa extractie cat si evitarea exercitarii unei presiuni nejustificate, precum suptul alimentelor si bauturilor sau fumatul.

Cu toate acestea, obiectivul principal al dintilor si al gurii noastre este acela de a mesteca si consuma mancarea. Exista insa anumite restrictii cu privire la ceea ce puteti manca si nu puteti manca dupa procedura de extractie dentara.

Cum trebuie sa mancati dupa o extractie dentara

Modul de a manca este la fel de important ca ceea ce mananci imediat dupa extractia unui dinte. Cel mai recomandat este sa mananci doar pe partea opusa zonei afectate timp de cel putin cateva zile. Lichidele ar fi ideal sa le consumati cu un pai, astfel incat sa nu ajunga in zona sensibila, deoarece actiunea de aspiratie poate determina deplasarea cheagului de sange si poate creste perioada de vindecare.

Ce alimente puteti consuma

In primele 24 de ore, alimentele lichide si moi precum si piureuri de cartofi sau legume sunt singurele alimentele pe care le puteti consuma. Treptat, puteti trece la mancare normala pe masura ce va simtiti confortabil cu situatia dvs. Puteti consuma budinci, sufleuri, sosuri caldute, fulgi de ovaz, clatite, supe cu bullion sau smantana, fara insa bucati prea mari de carne sau alimente cu consistenta tare.

Asigurati-va ca alimentele au temperatura camerei si nu sunt fierbinti. De asemenea, puteti consuma dupa cateva zile inghetata, insa fara bucati mari de fructe tari sau bomboane crocante masticabile. De asemenea, evitati consumul conurilor de inghetata.

Ce nu ar trebui sa consumati

Evitati complet alimentele tari, crocante, masticabile timp de cel putin o saptamana dupa extractie. Alimentele crocante si granuloase nu sunt o optiune buna pentru locul extractiei dintelui, deoarece pot perturba echilibrul cheagului de sange de pe locul operatiei.

De asemenea, nu veti putea mesteca carne tare, ceea ce inseamna ca singura modalitate de a consuma proteina ar fi produsele lactate, ouale moi. De asemenea, evitati consumul de alcool atata timp cat utilizati medicamente puternice pentru durere.

Vindecarea locului din care a fost extras un dinte poate dura cateva saptamani pana se recupereaza complet. De aceea, este crucial sa mentinem un regim strict de activitati de igiena si sa mancam doar ceea ce este recomandat pentru aceasta perioada, pana la recuperarea completa.

In cazul unor complicatii, sangerari sau dureri bruste, trebuie sa discutati imediat cu medicul dentist despre problema semnalata. Specialistii stomatologi de la Clinicile Ardeleanu au o vasta experienta in tratarea si rezolvarea problemelor in urma extractiei dentare si ofera servicii de ingrijire profesionala la preturi accesibile.

Vizitati astazi una din cele mai apropiate clinici ale noastre sau sunati la numarul de telefon afisat pe website-ul nostru, pentru o programare.

Data Publicării: August 13, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

1 day ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
1 day ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
2 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
2 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?