Ce probleme pot apărea din cauza unei mușcături greșite și cum se poate trata

Data publicării

18/01/2022

Categorie

Articole

Tip

Medical

Mușcătura greșită. Alinierea incorectă a dinților este cunoscută sub numele de malocluzie. Ideal, pentru a avea o mușcătură perfectă, dinții de pe arcada superioară ar trebui să fie poziționați puțin peste arcada inferioară și molarii să fie încadrați perfect pe cei opuși.

În cazurile severe, malocluzia poate afecta sănătatea gurii și poate duce la multe probleme, precum uzura excesivă a dinților, dureri articulare ale maxilarului, retracția gingiilor și dureri de cap.

Mai multe despre alinierea incorectă a dinților, ne vorbește dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog la clinicile dr. Ardeleanu.

De ce apare malocluzia?

Apariția malocluziei este determinată de mai mulți factori:
• Diferența dintre mărimea maxilarului și cea a dinților, care este cea mai frecventă cauză a înghesuirii dinților. Când maxilarul este prea mic, dinții pot erupe unul în altul, iar dacă există prea mult spațiu pe maxilarul superior sau mandibulă, dinții pot erupe în poziții anormale;
• În urma extracțiilor dentare, atunci când se pierde un dinte, fie temporar sau permanent, dinții din apropiere au tendința de a se deplasa în spațiul nou disponibil și astfel își modifică aliniamentul;
• Diferența dintre maxilar și mandibulă – dacă maxilarul superior este mai mare decât mandibula, dinții superiori au tendința să erupă mult în fața celor inferiori și astfel apare „supramușcătura”. În schimb, în cazul în care mandibula este mai voluminoasă, dinții inferiori pot erupe înaintea dinților superiori, iar acest lucru poate duce la apariția ocluziei (mușcătura inversă);
• Alte cauze: suptul degetului, folosirea incorectă a suzetei sau respirația pe gură, iar în unele cazuri malocluzia poate fi și moștenită.

Care sunt simptomele și semnele apariției malocluziei?

Multe persoane se pot naște cu o mușcătură imperfectă și astfel, simptomele pot varia de la unele subtile la unele severe. Cele mai evidente semne ale apariției malocluziei sunt de ordin estetic și afectează fizionomia individuală.

Malocluziile ușoare nu produc niciun simptom, iar afecțiunile severe pot determina disconfort la mușcătură, mestecare, înghițire sau dificultăți de vorbire.

Data Publicării: January 18, 2022

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

2 weeks ago
În călătoria ta către un zâmbet perfect, alegerea între coroanele dentare din zirconiu și cele di...
2 weeks ago
Gingivita este o afecțiune comună a gingiilor, caracterizată prin inflamarea acestora. Deși poate...
2 weeks ago
Pe oricine ai întreba, răspunsul va fi același. Durerea de gingie este o experiență foarte neplăc...
3 weeks ago
Simțul gustativ ne permite să experimentăm plăcerea diversității culinare, însă, uneori, o senzaț...
Ai nevoie de ajutor?