Alimentaţia influenţează sănătatea dinţilor

Data publicării

18/01/2022

Categorie

Articole

Tip

Medical

Dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog în cadrul clinicilor dr. Ardeleanu, ne vorbeşte despre influenţa pe care alimentaţia o are asupra sănătăţii orale.

Ce ne puteţi spune despre legătura dintre alimentaţie şi sănătatea orală?

Alimentaţia şi sănătatea orală sunt într-o relaţie de interdependenţă, tot ceea ce mâncăm influenţează în mod pozitiv sau negativ nu doar sănătatea generală, ci şi sănătatea cavităţii bucale. O dentiţie completă şi sănătoasă ajută sistemul digestiv, triturarea alimentelor făcându-se în mod corespunzător. Durerea dentară sau pierderea dinţilor îngreunează procesul masticator, deseori pacienţii evitând să mănânce.

Ce alimente trebuie să mâncăm pentru a ne menţine dantura sănătoasă? Puteţi să ne spuneţi mai multe despre fiecare?

Pentru a preveni apariţia cariilor şi a bolilor parodontale trebuie să fim atenţi la ce alimente folosim şi la cât de des mâncăm. O dietă echilibrată include o varietate de alimente care oferă toţi nutrienţii necesari organismului. Printre acestea enumerăm:

  • Calciu: prezent în produsele lactate;
  • Vitamina A: prezentă în cartofi, brocoli şi spanac;
  • Vitamina C: prezentă în citrice şi roşii;
  • Vitamina D: prezentă în somon şi lapte.

Ce alimente afectează sănătatea dinţilor?

Dinţii sunt acoperiţi de un bliofilm protector în interiorul căruia se găsesc microrganisme. Acestea se hrănesc cu bacterii, iar prin înmulţirea bacteriilor se formează placă bacteriană. Gustările dintre mesele bogate în zaharuri şi băuturile carbogazoase sunt cele mai frecvente alimente care determină deteriorarea dinţilor. Acestea se transformă în acizi, atacând smalţul dinţilor. De asemenea, alimentele prea reci sau prea calde pot da sensibilitate dinţilor.

Este importanta si structura alimentelor consumate. Lichidele actioneaza pentru o scurta perioada de timp, cele dure ajuta la autocuratarea dintilor si cele moi si lipicioase sunt cele mai periculoase, deoarece se lipsesc pe dinti. Pe lângă natura alimentelor, este relevant şi momentul în care le consumăm. Dulciurile se consumă doar în timpul mesei principale, când secreţia de salivă creşte şi astfel majoritatea acizilor sunt neutralizaţi.

O nutriţie săracă în nutrienţi determină un sistem imunitar deficitar, accelerând bolile parodontale. Perioadele de înfometare lipsesc organismul de vitamine şi minerale necesare sănătăţii dinţilor şi a gingiilor. La sugari, biberoanele folosite foarte mult, de obicei în timpul nopţii determină de la vârste foarte fragede carii dentare.  Copilul adoarme cu biberonul în gură, iar zaharurile se află în cavitatea bucală pe tot parcursul nopţii.

Ce ne puteti spune despre efectele băuturilor carbogazoase sau alcoolice asupra dinţilor?

Băuturile carbogazoase afectează dinţii atât prin conţinutul mare de acizi, cât şi prin conţinutul mare de zahăr.  Corelat cu o igienă dentară deficitară, atunci când acţionează împreună, acizii şi zahărul devin distructivi, crescând PH-ul din cavitatea bucală. Smalţul, stratul dur de la suprafaţa dintelui, este penetrat de aceşti acizi, ducând la sensibilitatea dinţilor, eroziune sau chiar fracturarea dinţilor.

La fel ca băuturile carbogazoase, şi alcoolul este acid şi bogat în zaharuri. Consumarea alcoolului crează un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor, ducând la carii, gingivită şi placă bacterianţ. Alcoolul reduce cantitatea de salivă din cavitatea bucală şi irită ţesuturile sensibile. Vinul rosu produce coloraţii inestetice ale dinţilor.

Ce recomandaţi pacienţilor când vine vorba de alimentaţie după tratamentele stomatologice?

Consumarea unor alimente variate şi cu moderaţie este esenţial pentru sănătatea orală. În funcţie de tratamentul dentar, pot exista anumite indicaţii şi restricţii:

După implantul dentar sau extracţii, imediat post intervenţie: se recomandă alimente moi şi evitarea temperaturilor extreme (rece – fierbinte.

După albire dentară: de evitat alimentele colorate precum ciocolata, cafeaua, vinul roşu sau alimentele acide precum băuturile carbogazoase.

În timpul purtării aparatelor dentare: de evitat alimentele dure, alimente cu seminţe, guma de mestecat, citricele, popcorn-ul. Acestea pot determina dezlipirea brackeţilor de pe dinţi sau imposibilitatea de a avea o igienă adecvată.

După faţetele dentare: se recomandă evitarea muşcăturii din alimente dure. Toate acestea se vor tăia şi se vor mesteca folosind dinţii din zona posterioară.

După detartraj: dinţii pot avea o sensibilitate tranzitorie. În această perioadă se recomandă să se evite alimente prea reci sau prea fierbinţi, alimentele acide precum citricile şi băuturile carbogazoase.

Exista în prezent o diferenţă între sfaturile alimentare de după tratamentele dentare faţă de acum 5 ani? S-a schimbat ceva în acest sens?

Nu există nicio schimbare între ceea ce se recomanda acum 5 ani şi acum. Principiile au ramas aceleaşi. O dietă echilibrată, bogată în nutrienţi, corelată cu o igienă dentară bună şi vizitele regulate la stomatolog, duc la păstrarea dinţilor sănătoşi şi la un zâmbet frumos

Data Publicării: ianuarie 18, 2022

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

o lună ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
o lună ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
2 luni ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
2 luni ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?