Cum să folosim ața dentară corect

Data publicării

23/03/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Cuprins

Cum sa folosim ața dentară corect

Curatarea intre dinti in fiecare zi este o parte importanta pentru mentinerea unei bune sanatati orale. Ata dentara este o metoda eficienta pentru a va asigura ca resturile sunt indepartate dintre dinti. Iata cateva sfaturi si trucuri despre cum trebuie sa folosesti zilnic intr-un mod corect ata dentara.

De ce ar trebui sa folosesc ata dentara?

Va recomandam sa utilizati ata dentara zilnic, pe langa periajul cu periuta si pasta de dinti, pentru mentinerea sanatatii orale, incepand cu varsta de 12 ani.

Este posibil ca unele persoane sa nu aiba spatii suficient de mari intre dinti pentru a folosi ata dentara, insa acolo unde spatiul permite, trebuie utilizata zilnic. Exista pe piata ate dentare de diferite dimensiuni ca grosime, asa ca, cu siguranta vet gasi ata dentara potrivita dintilor tai.

Cum sa folosesc ata dentara?

  1. Inainte de a spala dintii cu periuta de dinti, rupe aproximativ 18 centimetri de ata dentara si infasoara fiecare capat in jurul degetelor mijlocii. Prinde 2-3 centimetri din ata cu degetul aratator si degetul mare.
  2. Bagati ata dentara printre dinti si incepe sa glisezi usor printre ei ca o miscare de taiere, inainte si inapoi. Aveti grija sa nu rupeti ata dentara intre dinti, deoarece acest lucru poate provoca trauma la nivelul tesului si al dintelui insusi. Asigurati-va ca ata dentara merge usor sub linia gingiei, fara a o rani.
  3. Cand ati terminat, inclinati ata dentara pentru a imbratisa dintele in directia opusa si repetati acest pas.
  4. Continuati sa folositi ata dentara pentru toti dintii superiori si inferiori. De preferinta ar fi sa lucrati in sensul acelor de ceasornic, incepand cu molarii superiori si apoi terminand cu molarii inferiori pe partea stanga. Pe masura ce treceti la urmatorii dinti, derulati ata din degete si infasurati-o astfel incat sa existe o sectiune curata de ata.
  5. Dupa ce ati terminat folosirea atei dentare, aruncati ata uzata si nu o refolositi. Prin reutilizarea atei dentare veti reintroduce bacteriile si resturile la care tocmai “ai muncit” sa le elimini.

Dupa ce ati terminat cu acest pas din igiena orala, urmati cu periajul dentar cu pasta de dinti si clatiti fie cu apa normala, fie cu apa de gura. Nu este intotdeauna neaparat sa va spalati pe dinti dupa utilizarea atei dentare, asa ca nu treceti peste ata daca nu aveti o periuta si o chiuveta la indemana.

Cel mai important este sa va implementati o rutina zilnica de curatare a dintilor si a intregi cavitati bucale, pentru a avea dinti si gingii sanatoase si o respiratie proaspata.

Dr. Gavrizi Maria Oksana

Data Publicării: March 23, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

1 week ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
1 week ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
3 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
3 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?