Tratamente stomatologice în sarcină

Data publicării

12/12/2022

Categorie

Articole

Tip

Medical

Sarcina reprezintă o perioadă specială în viața unei femei datorită modificărilor ce se produc în organismul aceasteia, motiv pentru care femeile însărcinate sunt o categorie aparte de pacienți în mai toate domeniile medicale. Cel stomatologic nu face excepție, de aceea este foarte important să comunicați cât mai repede medicului stomatolog faptul că urmează să veți un copil, unele tratamente sau medicamente fiind nerecomandate în perioada aceasta.

În cazul în care aveți în plan să concepeți un copil, se recomandă să vizitați medicul stomatolog pentru un control de rutină. Chiar dacă nu ați efectuat această consultație înainte de a rămâne gravidă, o puteți face în primele 2 luni de sarcină, când medicul stomatolog poate evalua starea sănătății orale și stabili dacă există necesitatea rezolvării imediate a unor afecțiuni dentare.

Trebuie evitate tratamentele stomatologice în sarcină?

În primul trimestru de sarcină se recomandă evitarea tratamentelor stomatologice și a radiografiilor, deoarece în primele luni de sarcină se formează organele bebelușului. Cu toate acestea, este momentul perfect pentru a se efectua o consultație primară. În cel de-al doilea trimestru se rezolvă de obicei afecțiunile dentare care nu mai pot fi amânate. Al treilea trimestru este din nou unul sensibil, de aceea se evită realizarea tratamentelor stomatologice în această perioadă.

Ce probleme pot apărea în sarcină?

  • Gingivita, afecțiunile gingivale sunt des întâlnite în cazul femeilor gravide. Aceasta poate duce la granulom – o formațiune de aproximativ 2 cm, de culoare violet, ce are o tendință mare de sângerare.
  • Caria dentară – în cazul mai multor femei s-a constatat o evoluție rapidă a proceselor carioase în timpul sarcinii.
  • Hiperestezia dentinara – dureri intense activate de anumiți stimuli (cald, rece, dulce, acru).
  • Boala parodontală – afectarea țesutului de susținere a dintelui.

Tratamente stomatologice în sarcină

Radiografia dentară – poate fi realizată dacă este necesară, abdomenul și fătul fiind protejate de îmbrăcăminte specială. Cu toate acestea, se recomandă realizarea radiografiilor doar în cazurile urgente.

Anestezia dentară – cele mai folosite tipuri de anestezie sunt lidocaina (categorie de toxicitate B), se recomandă în primul trimestru de sarcină și mepivacaina (categorie de toxicitate C) se recomandă în primul trimestru de sarcină doar în cazurile în care beneficul este mai mare decât riscul. 

Extracțiile dentare – De obicei sunt amânate extracțiile dentare până după nașterea bebelușului, însă în cazuri de urgență se recomandă doar în al doilea trimestru de sarcină. 

Radiografia dentară – Radiografiile de rutină sunt amânate până după naștere, cele urgente se realizează protejând abdomenul mamei cu îmbrăcăminte specială.

Antibiotice – Substanțe precum tetraciclina, streptomicina, kanamicina și gentamicina care sunt interzise în timpul sarcinii. În primul trimestru de sarcină antibioticele trebuie evitate. Este necesar să discutați cu medicul ginecolog înainte de a utiliza orice tip de antibiotice, deoarece acestea se prescriu doar dacă este absolut necesar. 

Data Publicării: December 12, 2022

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

2 days ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
2 days ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
3 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
3 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?