Exista vreo legatura intre accidentul vascular cerebral si sanatatea bucala?

Data publicării

25/03/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

 Exista vreo legatura dintre accidental vascular cerebral si sanatatea bucala?

La fiecare doua minute, la nivel global, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral. Pe masura ce aflam tot mai multe despre modul in care sanatatea noastra orala afecteaza sanatatea noastra generala, vine si intrebarea daca exista vreo relatie intre accidental vascular cerebral si sanatatea bucala.

Pentru a intelege legatura dintre accident vascular cerebral si sanatatea bucala, trebuie mai intai sa intelegeti ce este un accident vascular si cine are riscul mai mare de a avea unul.

Ce este un accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange din creier izbucneste sau un cheag de sange opreste oxigenul sa ajunga la creier. Cineva care se confrunta cu un accident vascular cerebral va prezenta simptome fizice care pot include fata cazuta, slabiciunea bratelor, vorbirea neclara sau afectata. In timp ce un accident vascular cerebral poate aparea la persoanele de toate varstele, exista grupuri specifice de persoane cu risc mai mare:

  • Persoanele cu varsta de peste 65 de ani: riscul de accident vascular cerebral creste odata cu inaintarea in varsta, majoritatea victimelor accidentului vascular au 65 de ani sau peste.
  • Cei care au un stil de viata nesanatos, sedentar, fumeaza, sunt obezi sau au alte boli care pot rezulta din acestea (precum hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si diabetul).

Studii recente au descoperit insa ca pacientii care au suferit un accident vascular cerebral au avut, in general, practici de igiena orala slaba si sanatatea orala era afectata. Din pacate, o sanatate orala deficitara duce, de obicei, la dezvoltarea bolii gingivale.

Ce este boala gingivala

Boala gingivala afecteaza milioane de oameni. Este o boala complet prevenita, creata din cresterea excesiva a bacteriilor din gura. Se caracterizeaza prin gingii rosii, umflate, care s-au indepartat de dinte si sangereaza usor. Boala gingivala are multiple etape si poate fi de multe ori incetinita cu un tratament adecvat.

Cel mai bun mod de a evita bolile gingivale este sa tineti pasul cu bunele practice de ingrijire a sanatatii orale si sa urmati instructiunile medicului dentist:

  • periaj de doua ori pe zi;
  • folosirea zilnica a atei dentare si a apei de gura;
  • mestecarea gumei fara zahar intre mese atunci cand periajul nu este o optiune;
  • consultarea medicului dentist cel putin de doua ori pe an pentru controale regulate;

Conexiunea dintre boala gingivala si accidental vascular cerebral

Desi nu este inca clar daca inflamatia cauzata de boala gingiilor are ca rezultat inflamatia vasculara, studiile sunt clare ca exista o legatura. De fapt, inflamatia asociata cu boala gingiilor a fost, de asemenea, legata de afectiuni precum diabetul, anumite tipuri de cancer si boala Alzheimer.
Prin urmare, este foarte important sa intelegem riscurile si modalitatile de prevenire a amandurora. Este mai important, oricum, sa ramaneti la curent cu bunele practici de ingrijire orala, mai ales daca ati fost suferit un accident vascular cerebral.

Pacientii care au suferit un accident vascular cerebral ar putea avea nevoie de sprijin pentru mentinerea unei bune ingirjiri a sanatatii orale, mai ales daca au limitari cognitive sau fizice care ii impiedica sa isi indeplineasca sarcinile in mod corespunzator.

Luand masurile preventive impotriva bolilor gingivale cu obiceiuri sanatoase de ingrijire orala, va reduceti riscul de accident vascular cerebral si alte cateva boli.

Echipa Clinicileardeleanu este aici pentru a va sprijini efoturile. Cautati astazi cabinetele noastre dentare pentru un consult imediat!

Dr. Gavrizi Maria Oksana

Data Publicării: March 25, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

2 weeks ago
În călătoria ta către un zâmbet perfect, alegerea între coroanele dentare din zirconiu și cele di...
2 weeks ago
Gingivita este o afecțiune comună a gingiilor, caracterizată prin inflamarea acestora. Deși poate...
2 weeks ago
Pe oricine ai întreba, răspunsul va fi același. Durerea de gingie este o experiență foarte neplăc...
3 weeks ago
Simțul gustativ ne permite să experimentăm plăcerea diversității culinare, însă, uneori, o senzaț...
Ai nevoie de ajutor?