Despre diabet si influenta asupra sanatatii orale

Data publicării

23/06/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Annual, milioane de oameni sunt diagnosticati cu diabet. Este posibil sa fiti constienti de faptul ca diabetul afecteaza rinichii, ochii, inima si, de asemenea, duce la probleme cu nervii. Stiati insa ca diabetul afecteaza si dintii? Da, afecteaza grav sanatatea orala. Prin urmare este necesar sa ne mentinem o sanatate orala buna.

Diabetul reduce rezistenta organismului. Tocmai din acest motiv, se stie ca diabetul poate provoca un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Cercetarile au demonstrat ca diabetul este cauza principala a bolilor gingivale. Diabetul scade fluxul salivar si creste nivelul de glucoza salivara. Ca urmare, gura devine foarte predispusa la infectii fungice.

Pentru ca gura sa se apere impotriva infectiilor, corpul foloseste celulele albe din sange. Diabetul afecteaza celulele albe din sange, din cauza carora organismul se nu mai poate proteja impotriva bolilor. Cei cu diabet au adesea un sindrom ce provoaca o arsura in gura tot timpul, creand un discomfort continuu.

Cei care sufera de diabet experimenteaza, de asemenea, o reducere a fluxului de salva, provocand uscarea gatului. Cu timpul gura uscata poate duce la ulcer si la cariile dentare.

Diabetul face dificila circulatia sangelui, iar cei care au suferit recent o interventie chirurgicala sau o procedura dentara, constata ca au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.

Ce sa faci daca esti diagnosticat cu diabet

Daca aveti diabet zaharat si gingiile sangereaza, se umfla sau aveti secretii si o respiratie urat mirositoare, este posibil sa aveti risc de diabet sever. In acest caz, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.

Un studiu recent a demonstrat ca cel mai semnificativ factor care afecteaza sanatatea bucala este glicemia crescuta. Pentru a va controla glicemia, incercati sa:

  • Reduceti aportul de carbohidrati;
  • Sa faceti exercitii zilnice;
  • Sa mancati multe fructe, nuci, legume si fulgi de ovaz;

Daca puteti controla glicemia, este posibil ca sanatatea bucala sa se imbunatateasca.

Trebuie sa luati masuri suplimentare de igiena a sanatatii orale daca sunteti un pacient diagnosticat cu diabet, prin periajul si curatarea corecta a dintilor, care ajuta la indepartarea bacteriilor si a placii care se depune pe dinti.

Daca insa nu sunteti diagnosticat cu diabet si aveti anumite suspiciuni si ingrijorari cu privire la sanatatea orala, nu ezitati sa contactati unul din medicii nostri dentisti la Clinicile Ardeleanu.

Echipa noastra de stomatologi ofera cele mai bune ingrijiri dentare posibile. Siguranta voastra este singura noastra preocupare. Contactati-ne acum pentru a face o programare!

Data Publicării: June 23, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

2 days ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
2 days ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
3 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
3 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?