Albirea dentară între mit și realitate

Data publicării

21/01/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Albirea dentară – între mit și realitate

Încă de la sfârșitul secolului XIX-lea medicii au început să fie preocupați de tratamentele de albire dentară. În anul 1848 se folosea o soluție asemenea varului. 16 ani mai târziu, doctorii din acea vreme au început să folosească substanțe pe bază de acid acetic și calciu pentru albirea dinților.

În zilele de azi substanțele de bază pentru albirea dentară sunt peroxid de hidrogen și peroxid de carbamidă. Ele erau folosite și în America în anii 1990, până atunci folosindu-se o variabilitate de substanțe de albire: acid oxalic, acid acetic, acid sulfuric și clorura de aluminiu.

Ce este peroxidul de carbanidă?

Peroxidul de crabamidă este tradus ștințific ca fiind oxid de uree care are în componența sa un număr foarte mare de atomi de oxigen. Acesta se descompune în uree și peroxid de hidrogen determinând procesul de albire.

Care sunt efectele peroxidului de carbamidă asupra dinților?

Este știut că orice produs folosit în exces poate avea efecte negative asupra organismului. Peroxidul de carbamidă împreună cu alte substanțe poate determina efecte adverse atât la nivel local căt și general.

Acesta poate determina schimbarea florei bucale, apariția Candidei Albicans, a inflamațiilor și iritațiilor gingivale. În cazul în care substanța este ingerată de pacient, acesta poate resimți un disconfort la nivel intestinal, de greutate în stomac.

Totuși, nu trebuie să uităm că principalele efecte, deloc de neglijat, în albirea dentară sunt recăpătarea aspectului estetic armonios al pacientului dar și restabilirea echilibrului mental al acestuia.

Cum se aplică peroxidul de carbamidă în cabinetul stomatologic?

Trebuie să știm că înainte de a aplica substanța de albire, este necesar să eliminăm de pe suprafața dentară cariile, depozitele de placă bacteriană și tartru cu 24 de ore înainte de a realiza procesul de albire dentară.

Înainte de a aplica substanța de albire trebuie să uscăm zona, pentru a nu se infiltra saliva, cât și izolarea grupului frontal superior şi inferior (de la caninul de pe partea dreaptă pană la caninul de pe partea stângă, atât sus cât si jos), uneori este nevoie să includem și cei doi premolari de pe fiecare parte.

Soluția de albire se va aplica cu atenție și grijă sporită doar pe suprafața naturală a dinților, pentru că aceasta nu are efect asupra plombelor sau a lucrărilor protetice. Se va sta cu soluția de albire timp de 15-20 de minute. Se realizează cel mult 3 astfel de repetări per ședință sau pană când pacientul începe să resimtă sensibilitatea dentară. Rezultatele pe care le putem obține cu albirea dentară sunt până la 2 sau 3 nuanțe față de culoarea naturală a dinților.

Cum menținem rezultatele cât mai mult timp?

Efectele date de substanța de albire dentară pot să difere de la pacient la pacient între 6 luni și 2 ani. Totuși, pentru menținerea rezultatelor pe un termen cât mai lung trebuie să eliminăm factorii chimici, printre aceștia se numără: cafeaua, Coca-Cola, tutunul, coacăzele, vinul roșu, ceaiul negru și verde.

Dr. Gavrizi Maria Oksana

Data Publicării: January 21, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

1 week ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
1 week ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
1 week ago
Dinții supranumerari, cunoscuți și sub denumirea de hiperdonție, reprezintă o condiție odontologi...
1 month ago
Abcesul dentar reprezintă o problemă de sănătate orală frecvent întâlnită, care se manifestă prin...
Ai nevoie de ajutor?