Cum stilul de viata al copiilor influenteaza aparitia dintilor permanenti

Data publicării

23/06/2021

Categorie

Articole

Tip

Medical

Cercetarile in domeniu arata ca anumiti copii ce provin din familii cu venituri mai mici, cei care trec prin experiente cu efecte adverse negative inca de la varste fragede si cei care nu acorda o importanta sanatatii orale, le cresc molarii permanenti mai devreme.

In mod inevitabil, stresul din timpul copilariei accelereaza maturizarea si copiii care intra in perioada de pubertate mai devreme prezinta un risc mai mare atat pentru problemele de sanatate fizica cat si pentru cele mentale la o varsta adulta.

Dincolo de acestea, in studiile efectuate la “University of Pennsylvania” eruptia molara a fost utilizata pentru a masura perioada copilariei si corelarea acesteia cu o serie de alte evenimente in dezvoltare. In mod similar, pentru oameni, momentul evenimentelor dentare joaca adesea un rol in estimarea varstei biologice.

Studiul a fost realizat la peste 100 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani, care a inclus scanari RMN pentru vizualizarea stadiilor de dezvoltare ale creierului. Exista, de asemenea, un tip de scanare RMN, numita scanare ponderata T2 in care poti vizualiza destul de bine morfologia dintelui. Aceste scanari au aratat cercetatorilor cat de aproape erau acesti molari de spargerea liniei gingivale.

Avand in vedere factori precum varsta si sexul, cercetatorii au cautat asocieri intre mediul timpuriu si evolutia molara. Astfel, ceea ce au constatat este faptul ca veniturile, experientele din copilarie si sanatatea orala sunt asociate in mod individual cu starea eruptiilor molare.

Gura unui copil are 20 de dinti initiali, numiti si dinti primari sau dinti de lapte:

  • Patru molari secundari;
  • Patru molari primari;
  • Patru canini;
  • Patru incisivi laterali;
  • Patru incisivi centrali;

Pentru fiecare set de patru dinti, doi sunt in arcul superior (unul pe fiecare parte a gurii) si doi sunt in arcul inferior (unul pe fiecare parte a gurii).

Gura adulta are 32 de dinti permanenti. Dintii au rolul de a musca si a rupe. Incisivii centrali si incisivii laterali sunt utilizati in cea mai mare parte pentru muscaturi si taieri, iar dintii canini sunt utilizati in principal pentru a sfasia mancare. Premolarii si molarii sunt folositi pentru a macina si a zdrobi In procesul de masticatie.

In mod normal, timpii de eruptie variaza de la copil la copil; dintii de lapte pot aparea de la varsta de cateva luni sau chiar dupa 1 an. Primii dinti definitivi incep sa sparga gingiile de la varsta de aproximativ 6 ani. De obicei, primii doi dinti care erup sunt cei doi incisivi centrali inferiori, apoi primii patru dinti frontali. Daca acesti dinti erup mult mai devreme, probabil exista anumite afectiuni sau stil de viata care au determinat eruptia precoce.

Dintii de lapte in formula completa sunt in gura copilului in perioada 3-7 ani. Ca o regula generala, la fiecare 6 luni de viata, vor erupe aproximativ 4 dinti. La scurt timp, dupa varsta de 4 ani, maxilarul si oasele faciale ale copilului incep sa creasca, creand spatii intre dintii primari. Acesta este un proces perfect natural, care ofera spatiul necesar pentru aparitia dintilor permanenti mai mari. Intre 6 si 12 ani in gura copilului se afla un amestec de dinti de lapte si dinti permanenti.

Pentru a preveni aparitia precoce a dintilor permanenti, a molarilor timpurii, cel mai bun lucru pe care il puteti face ca parinte este sa va invatati copilul sa faca alegeri sanatoare:

  • Consumul de legume si fructe ca gustari in loc de carbohidrati, cu un volum mare de apa, precum pere, pepene, castraveti, telina.
  • Limitarea consumului de banane si stafide deoarece acestea contin o concentratie mare de zahar. Daca copilul serveste un astfel de fruct, este recomandat sa il spalati pe dinti dupa gustare.
  • Serviti-I branza ca gustare, care ajuta la declansarea fluxului de saliva. Saliva ajuta la spalarea particulelor alimentare dintre dinti.
  • Evitarea alimentelor lipicioase, masticabile, precum stafidele, smochinele uscate, jeleurile, fursecurile, untul de arahide, caramele, miere, melasa sau sirop de zahar, alimente ce se lipesc de dinti.
  • Obisnuieste copilul sa manance cat mai putine gustari. Cat de des mananca o gustare este mai important decat ce tip de gustare mananca. Bautura de la masa ajuta la spalarea particulelor alimentare de pe dinti.
  • Evitati alimentele cu zahar si bomboanele tari.
  • Nu oferiti copilului bauturi acidulate.
  • Includeti surse bune de calciu in dieta copilului pentru a ajuta la dinti puternici si sanatosi. Sursele bune include lapte, broccoli si iaurt.
  • Incepeti vizita la stomatolog inca de la cele mai fragede varste, in jur de 3 ani, pentru controale regulate si pentru a obisnui copilul cu vizita la stomatolog.

Data Publicării: June 23, 2021

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

7 hours ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
8 hours ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
2 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
2 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?