Carii dentare la copii

Caria dentară la copii poate afecta atât dinții de lapte, cât și dinții definitivi. Este foarte importantă conștientizarea acestui lucru, deoarece nu mulți oameni cunosc importanța menținerii sănătății orale a copiilor, crezând în mod eronat că dinții de lapte, fiind temporari, nu trebuie tratați.
Sănătatea orală la maturitate depinde de sănătatea orală din copilărie, deoarece cariile netratate la timp pot ajunge să afecteze mugurii dinților permanenți, iar aceștia ar putea suferi de diverse afecțiuni chiar înainte de a erupe. Totodată, pierderea prematură a dinților de lapte poate duce la o dantură formată din dinți poziționați greșit, urmând astfel să fie necesar un tratament ortodontic pentru a putea îndrepta dinții.

Tipuri de carii la copii
- Caria de biberon;
- Caria rampantă;
- Caria grefată pe defectele de structură ale smalțului, hipoplazia și hipomineralizarea.
Caria de biberon apare de obicei din cauza unei alimentații incorecte a copilului mic, poate fi prelungită de utilizarea biberonului, a suptului la sân după vârstă de 2 ani, de utilizarea unor lichide cu o concentrație de zaharuri crescută (lapte, ceai, suc) sau îmbibarea suzetelor în diverse substanțe dulci precum mierea sau gemul.
Caria rampantă este o carie neobișnuită, apare brusc, și se instalează atât la suprafață dinților, cât și în profunzimea lor, aceasta poate să apară și pe dinții permanenți. Apare din cauza unei igiene precare sau a unor disfuncții ale glandelor salivare.
Caria grefată pe defectele de structură ale smalțului, hipoplazia și hipomineralizarea, o carie atipică, ce evidențiază defectele de structură odată cu erupția dintelui și apare sub forma unor pete de culoare albă sau galben-maronie, în funcție de factorul declanșator și de gradul de afectare al dintelui.
Cum prevenim apariția de carii la copii?
Prevenția începe încă de la cele mai fragede vârste, chiar de când bebelușul se afla în pântecul mamei. Alimentația mamei poate influența felul în care dantura bebelușului se va dezvolta. Este important ca bebelușul să aibă o alimentație fară adaos de zahăr și să fie evitată îmbibarea suzetelor în substanțe dulci precum mierea sau gemul. Până la vârstă de 7-8 ani părinții sunt cei ce se ocupă de igiena orală a copilului, de aceea este important ca cei mici să meargă periodic la un consult stomatologic, perioada recomandată fiind o data la 6 luni.
Tratarea cariilor dentare la copii
Cariile se tratează mai ușor atunci când sunt depistate în fază incipientă, cu cât sunt mai avansate, cu atât tratamentul acestora este mai dificil, uneori fiind necesară chiar etapizarea acestuia.
În general, cariile copiilor sunt ușor de tratat, iar anestezia nu este necesară decât în cazuri excepționale. De aceea este foarte importanată prevenția, pentru a putea depista problemele încă de la început, iar tratemntul lor să fie unul simplu și rapid.
Cum înfrângem teama de stomatolog daca cei mici au carii dentare?
Clinicile Dr. Ardeleanu au creat un spațiu cald și primitor special pentru cei mici, astfel teama de stomatolog pare doar un mit atunci când aceștia ajung în cabinetele noastre. Copiii sunt întâmpinați de jocuri și jucării, iar cabinetul este decorat cu desene precum domnul doctor Elefanțel sau asistentul său domnul Panda. Este o lume de poveste, unde cei mici se simt în siguranță și abia așteaptă să revină din nou la medic. Pe lângă cabinetele colorate, pedodonții noștri asigură o atmosferă calmă și jucăușă, explică întotdeuna cu lux de amănunte tratamentele ce urmează să fie efectuate și răspund cu răbdare la toate întrebările, atât ale celor mici, cât și ale părinților.