Anestezia dentară – Tipuri, indicații și contraindicații

Data publicării

16/12/2022

Categorie

Articole

Tip

Medical

Principalul motiv pentru care unii pacienți se tem de stomatolog este durerea. Din fericire, anestezia dentară reprezintă modalitatea prin care orice procedură stomatologică devine confortabilă și nedureroasă. 

Câte tipuri de anestezie dentară există?

Anestezia locală poate fi de 2 feluri: anestezie topică și anestezie prin injectare.

Anestezia topică: este o anestezie superficială, care se aplică sub formă de spray, gel sau unguent direct pe gingie. Acest tip de anestezie acționează rapid (maxim 20 de minute) și are un efect de scurtă durată, fiind utilizat în cazul unor proceduri simple, care nu provoacă dureri mari, ci mai degrabă mici senzații de disconfort. De exemplu se uitilizează înainte de injectarea cu alt anestezic, pentru a deschide mici focare de supurație, pentru îndepărtarea unui dinte de lapte care deja se clatină, etc.

Anestezia prin injectare: este cea mai des utilizată anestezie în stomatologie. Se introduce anestezicul în țesut cu ajutorul seringii și se dispune în apropierea terminațiilor nervoase. Efectul anesteziei prin injectare durează minim 60 de minute și este suficient pentru realizarea multor proceduri dentare.

Sedarea: este un tip de anestezie folosită mai ales în cazul pacienților care suferă de anxietate, este folosită și în cazul copiilor, deoarece este un tip de anestezie ce calmează pacientul,îl face să se simtă relaxat, în timp ce este în continuare conștient și poate răspunde cerințelor medicului. Sedarea poate fi efectuată pe cale orală, intravenoasă sau inhalatorie. 

Anestezia generală: Acest tip de anestezie este probabil cel mai rar întâlnit, deoarece anestezia locală este mai mult decât suficientă pentru majoritatea procedurilor dentare, însă există cazuri excepționale în care este necesară cea generală. Aceste cazuri pot fi: anxietate gravă, dentofobie, intervenții chirurgicale complicate sau pacienți cu dizabilități. Anestezia generală se realizează intravenos prin administrarea de analgezice. Acest tip de anestezie este realizat de un anestezist.

Care sunt efectele adverse?

Majoritatea pacienților nu prezintă efecte adverse când vine vorba de anestezia dentară, însă există și excepții în care următoarele stări neplăcute pot fi provocate de anestezia dentară:

  • Dureri de cap;
  • Transpirație;
  • Frisoane;
  • Greață sau vărsături;
  • Stări de confuzie;
  • Gură uscată sau durere în gât;
  • Durere la locul injecției;
  • Amețeală sau oboseală;
  • Trismus (imposibilitatea de a deschide complet gura).

Contraindicații:

Există și categorii de pacienți în cazul cărora trebuie luate în calcul mai multe aspecte înainte de a decide dacă se poate utiliza anestezia dentară. De aceea recomandăm să comunicați cu medicul stomatolog toate problemele de sănătate pe care le aveți. Pacienții care sunt alergici la una sau mai multe substanțe din anestezic.

  • Pacienții care au alergie la una sau mai multe substanțe din anestezic;
  • Pacienți cu diverse anomalii, de exemplu o structură mai densă a osului care face că anestezia să nu mai ajungă la nerv;
  • Persoanele care suferă de boli neurologice precum Parkinson sau Ahzeimer;
  • Pacienții cu vârste foarte înaintate care suferă de mai multe boli precum cele de ficat, rinichi, plămâni sau inimă;

Data Publicării: December 16, 2022

Distribuie acest articol:

Mai multe articole

Ai putea fi interesat si despre aceste articole

11 hours ago
Periuța interdentară, un instrument esențial în igiena orală, joacă un rol crucial în curățarea s...
11 hours ago
Rezecția apicală este un procedeu chirurgical utilizat în stomatologie pentru tratarea infecțiilo...
2 weeks ago
Adiția de os reprezintă o procedură chirurgicală avansată, crucială în domeniul implantologiei de...
2 weeks ago
Fluorul joacă un rol esențial în menținerea sănătății dentare, fiind un ingredient cheie în major...
Ai nevoie de ajutor?